Soki tłoczone - dlaczego należy je pić

W ostatnich latach rosnącą popularnością zaczęły się cieszyć tłoczone soki. Są one produkowane jedynie z naturalnych owoców, a samo tłoczenie pozwala na zachowanie w nich odżywczych składników. Ma to duże znaczenie, ponieważ zbyt duża obróbka przyczynia się do utraty mnóstwa wartościowych witamin i minerałów, a przez to również korzyści zdrowotnych.

Przy tłoczonych sokach do pasteryzowania wykorzystywana jest niska temperatura, która niszczy wszystkie bakterie, ale jednocześnie nie powoduje ubytku w witaminach. Regularne ich spożywanie jest świetnym uzupełnieniem codziennej diety, co istotne pić ją mogą nawet małe dzieci i osoby w podeszłym wieku.

Soki tłoczone są bardzo smaczne, szczególnie że ich wybór na rynku jest coraz większy i każdy znaleźć może dla siebie ulubiony. Praktycznie każdy producent soku naturalnego ma ich w ofercie przynajmniej parę, tak więc jest w czym wybierać. Przeważnie są sprzedawane w workach foliowych, z praktycznym kranikiem do lania.